2023: Naše priateľstvo, naše Amitié...

Už v roku 2019, vo svete pred koronou, sme započali milú tradíciu v našom pivovare. Na veľkonočné sviatky pozveme všetkých našich štamgastov a priateľov pivovaru z komunity nášho baru v Senici, aby sme spoločne navarili pivo. Už dááávno pradááááávno si môžete pamätať prvé pivo s týmto názvom, ktoré bol bol silný saison s púpavovým kvetom. Tohto varenia sa zúčastnil aj náš dlhoročný kamarát Rasty ( momentálne pôsobiaci v pivovare Lánius ). Spoločne sme nazbierali ako banda ortodoxných hipisákov na lúke pri pivovare hrbu púpavového kvetu ( pozn.: samozrejme bez stoniek a bordelu, keďže tú hnusnú horkosť tam nikto nepotrebuje = poznáte z veľa púpavových pív :D ), ktorá poputovala ako do varu, tak aj do kvasenia.  Následne sme toto pivo nechali odležať cez pol roka ( pozn.: málo! ) v čerstvo vyprázdnených sudoch po slovenskom likéri Bentianna so zmiešanou kultúrou kvasníc brettanomyces.

"Funfact: Inak momentálne na 95% v celom našom projekte naturálnych a divokých pív Wildstork pracujeme so sudmi, pôvodom z Burgundska, po tomto likéri. Bentianna je unikátny slovenský likér z medu a šťavy z tokajského hrozna, s pridaním rôznych druhou slovenských bylín. Žeby zrazu veľa vecí v našom pive pre konzumentov wildov začalo dávať väčší  zmysel? Hmmm... "

V roku 2020 sme sa nachystali na štýl belgian dubbel s medom a so smrekovými výhonkami. Pivo uzrelo svet opäť po rovnakom zrení ako to predošlé ( barrel aged + brettanomyces ). Presne dva malé sudy opustili pivovar a stopli sme ho. Pivo bolo dooosť hrejivé ( pozn.: rozumej alkoholové jak sviňa:D  ) a mimo pivovaru  nebolo také aké sme si predstavovali, tak sme sa rozhodli mu nechať ešte čas. A? Dobre sme spravili! V roku 2022 sa experimentálne objavilo ako súčasť v blende nášho nového piva typu "oud bruin" z dielne Wildstork s názvom Army of God! Už čoskoro sa môžete tešiť na jeho premiéru aj vo fľašiach. Je super...

"Funfact 2: Všetky názvy našich pív z projektu Wildstork pochádzajú z názvov skladieb slovenskej deathrockovej kapely The Last Days of Jesus. Nové logo a dizajn etikiet robil spevák Mary0. Celý tento projekt je pre mňa osobná pocta a vďaka za to, že ma chalani priviedli k tomuto nádhernému pivovarníckemu remeslu. A mimochodom...sám hrám v tejto kapele už 15ty rok ( ale to je viac fun, ako fact :D ) "

Následne prišla depresívna doba a všetky tie sračky...bordel v hlavách, v prírode, v ekonomike...Bez normálnej nálady to proste nešlo. Minulý rok sme vlastne celkovo boli asi radi, že sme radi. Až tento rok sme sa teda vrátili k tejto našej tradícií. Na bielu sobotu sme sa tak opäť konečne stretli, všetci kamaráti a to v  hojnom počte. Daniel ako kuchár sa staral celý deň nielen o dohľad nad varným procesom, ale aj o všetky hladné krky. Ja som riešil zázemie, čapované pivko pre našich  hostí a samozrejme aj niečo na zahriatie, nakoľko tento rok bolo vonku dosť hnusne, pršalo a bola zima. Teda nie žeby predošlé roky nič "na zahriatie" nebolo ako sa na kopaniciach patrí, ale teraz sme mali pádny dôvod :D Konečne sme dostali náš coolship, tam kde sme ho vždy chceli mať a to je do priestorov priamo pod strechu pivovaru aj s drevenou "strieškou".

"Funfact 3: Coolship je plytká nádoba do ktorej sa po chmeľovare premiestni horúca mladina, aby cez noc prirodzene ochladla na požadovanú teplotu a počas ochladzovania sa tak nainfikovala baktériami a kvasinkami zo vzduchu z prostredia pivovaru. Je veľmi dôležitý výber obdobia / dňa, vzhľadom na teploty, kedy sa táto "technika" používa. Kedysi tieto nádoby boli drevené. Doteraz sa v tradičných pivovaroch zväčša používajú medené, no ten náš je nerezový:)" 

Rozhodli sme sa pre spontánne kvasené pivo, veď kam sa ponáhľať:) Rmutovanie "štýlom" turbid mash ( pozn.: o tom si niekedy napíšeme, aby zas tých funfactov na začiatok našej "blogérskej" kariéry nebolo veľa )  a tým, že Myjava a okolie je známe pestovaním špaldy, tak sme ju pridali k zbytku násypu pšenice. Chmelenie ako sa patrí, starým trojročným chmeľom, tentokrát z oblasti Hallertau. Bol to veľmi dlhýýýýýý var ( pozn.:vlastne aj dosť dlhý deň :D )  a následne pred polnocou sme začali s presunom mladiny pod strechu. Extrakt pôvodnej mladiny vyšiel na 10% a na druhý deň sme samospádom mohli presúvať mladinu zo strechy do čerstvo umytého a zavodneného sudu nachystaného v dielničke Wildstork.

Ako sa na každý správny blog o dobrých a pekných veciach patrí, "ďakovačka" na záver je samozrejmosť :) Ale nie...tak to proste opäť vyšlo. Úprimne a zo srdca ďakujeme všetkým, ktorí prišli! Boli ste super! Všetci! Všetci ste pomáhali, makali, fotili, pýtali sa, radovali sa, pili, papali...ako hovorí náš malý Miki ej kej ej "už nie slepá babička", proste - holdovali sme jak venkovania. 

Tešíme sa na Vás všetkých opäť o rok a tam si ochutnáme vlastne, čo sme si navarili :)

Peter Hellstork

 

photo by Vero & Maťo SomPivo